Punca Utama Luka Kencing Manis

NECROSIS : PEMBUNUHAN SEL BERAMAI-RAMAI

Hhahaha,pembunuhan sel beramai-ramai nih, hahaha, apa benda ni necrosis ? korang pernah dengar ? kalau aku kata gangren pernah dengar ? Hhahah, ok, kalau ko tengok luka orang yang kena kencing manis pernah ? Hahha ok, yang ni ramai confirm confirm pernah, paling sedih, tengok family sendiri pernah kena luka jenis nih. Bukan kencing manis je, tapi macam-macam pernyakit. Tapi nak tahu itulah kerja NECROSIS,hanya kematian yang sel yang ko kata sangat kecil tuh, tapi kalau tak dihalang, jawabnya kau akan hilang anggota badan !!!!


punca  utama luka diabetes


KEMATIAN SEL SECARA BAIK : APOPTOSIS

Nak diceritakan badan kita nih, Allah dah jadikan sangat istimewa. Sel pun ada kematiannya. Ada yang mati secara mulia, ye mati sebab diri sendiri nak mati. Kenapa ye ? sebab sel biasalah, dah makin tua, jadi nak selamat, kena matikan diri sendiri. jadi dia mati dalam perancangan. Mati sel macam nih, badan kita dah tahu, kena disalurkan ketempat pengkebumian yang selamat. Itulah proses APOPTOSIS. Biasanya memang selamat, dan tak berbahaya dan tak menyebabkan keradangan.

KEMATIAN SEL SECARA SENGAJA : NECROSIS

Tapi kau tahu, kalau sel tuh mati cara dipaksa, ditekan, oleh radikal bebas, gangguan luar, ubat, kimia, kebakaran, dan macam macam lagi, proses pembunuhan sel itu dinamakan NECROSIS. Ye, yang ni dia ganas sikit. Kalau necrosis ini, sel kau akan melepaskan satu cecair berasid, yang boleh menyebabkan keradangan, dan juga bahaya nya cecair ini boleh merosakkan sel-sel yang lain. Jahat tak ? Hahhaha, jadi nak tak nak kau kena cegah berlakunya necrosis ini. Kau tahu tak punca necrosis nih ? Kalau kau tetiba eksiden motor, atau berlaku kebakaran, atau ditimpa hujan asid, itu bencana, yang mungkin sukar dielak. Mungkin ujian untuk kau.

NECROSIS BERLAKU BILA DARAH DAN UDARA TAK SAMPAI PADA SEL

Ye, kalau aku kata macam nih, maksudnya, bekalan darah dan oksigen tak sampai, inilah punca bahaya berlakunya necrosis. Kau tahu kenapa berlakunya ini ? Ye sebab kita semua tak jaga makan, makan tinggi kolesterol, lepas tuh malas senaman, makanan pun sekarang dah tak cukup nutrisi, udara pulak banyak radikal bebas, lagi lagi kau kerja area bandar. Dulu dulu oklah area kampung, tapi sekarang ni duduk area bandar , banyak pencemaran, jawabnya memang diri kau aku dan keluarga akan terdedah kepada radikal bebas, yang boleh menjadi punca necrosis ini. Bab permakanan tuh, toksah ceritalah, aku memang fail lagi, kita makan macam-macam, sampai sedar tak sedar, saraf kita dah tersumbat dan boleh jadi inschemia, dan seterusnya menyebabkan necrosis. Hahha, yang kau tahukan, orang kena diabetes ? habis.

UBAH KE GAYA HIDUP SIHAT

Nak tak nak, salah satu cara nak elakkan necrosis, ialah stop merokok. ye, luka kau kalau nak elok, kena makan makanan yang banyak nutrisi. Kat sini suplemen membantu cukupkan apa yang perlu. Hahaha lagi nak best, kau kena ambil juga antioxidant power, bagi sel kuat, vivix lah apa lagi. hahhaha. Yang ni bagus dan terbukti untuk melindungi sel dan bagi sel kuat, supaya tak berjangkit dengan necrosis yang berlaku pada sel. Jadi ingat, berlakunya luka semua bukanlah ada faktor besar yang boleh kita lihat, tapi hanya sekecil pembunuhan sel, ianya boleh merosakan kehidupan kita.

Comments

Popular Posts