Blog Orang Selangor

07/03/2017

Kekurangan L-Arginine Punca Kencing Manis

KEKURANGAN L-ARGININE ANTARA FAKTOR KENAPA BERLAKUNYA KENCING MANIS.

Hahhaha, semalam korang baca tak pasal NECROSIS ? terima kasih siapa yang share semalam , dan baca penerangan aku pasal kematian sel itu. Tapi hari ini pulak, cerita pasal salah satu asid amino yang badan kita boleh hasilkan iaitu ARGININE. Hhaha, tapi jap, tapi kenapa pulak dia ada kaitan dengan necrosis ? Hahhaa itu kau sambung baca lagi nih.


punca kencing manis

KEPENTINGAN ARGININE KEPADA BADAN

Untunglah badan yang Alllah buat nih, sebab ada satu elemen asid amino yang dipanggil Arginine yang bantu kita untuk kekal sihat. Kau tahu tak arginine ni buat apa ? Banyak fungsi dia. fungsi dia yang biasa ialah
  • elakkan inflamasi
  • mengendurkan arteri kita bila darah tinggi
  • tingkatkan imunisasi badan
  • kurangkan kesakitan otot
  • serap kotoran yang masuk pada buah pinggang

Yang tuh antara fungsi fungsi arginine, sampai bebaru ni, benda ni dapat sambutan dikalangan penyelidik, katanya boleh sembuhkan diabetes, darah tinggi, mati pucuk dan macam macam lagi. Nampak tak badan kau nih, special boleh hasilkan arginine nih, Baguskan.

TAPI KENAPA BOLEH JADI KENCING MANIS AKHIRNYA ?

Korang tahu tak sebab apa ? Jawapan dia sebab bekalan arginine tuh dah TAK CUKUP. Hahhaa, ye, eh sikit sangat ke badan kita hasilkan arginine nih ? Ye, memang tak cukup. kau tahu tak pasal apa ? Semuanya sebab tak cukup NUTRISI. Tambah lagi bila badan kau mula dah rosak. Kenapa atlet sukan yang stop boleh rosak badan dia, semuanya sebab kekurangan arginine nih.

  • LUKA/NECROSIS - sebabkan sel mula dah mati, arginine yang ada tuh terpaksa guna untuk sembuhkan luka yang dah berlaku
  • DARAH TINGGI - bila kau tak jaga makan, arteri dah berkolesterol, dan ada plague, arginine dalam badan kau kena ambil jugak untuk elokkan balik arteri yang ada
  • IMUNISASI - sebab sebab kau mula dah lemah kena serang virus patogen semua, akhirnya arginine yang badan kau pakai smeuanya kena pakai
  • OTOT CEDERA - lagi teruk sebenarnya ahli sukan yang cedera, lagi tak jaga makan, habislah arginine terpaksa pakai lagi
  • BUAH PINGGANG - yang ni kau makan tah apa apa, lagi lagi makanan tak berkhasiat, penat buah pinggang kau, kena ambil banyak arginine untuk bantu keluarkan toksik semua dalam buah pinggang kau.

Kau nampak tak ? sebab badan kau mula tak sihat sebab permakanan, habis rosak satu sistem badan, dah mula tak seimbang, bila benda ni sentiasa berlaku, lama lama kau akan perasan, berlakunya rintangan insulin, tak dapat bekerja dengan baik, dan akhirnya berlakulah DIABETES. Bila kau tak jaga lagi, jawabnya luka makin teruk, bila luka tak dijaga, jangkitan kuman, habis kau kena NECROSIS, sampai boleh kena potong kaki kau. hahhaa, Itu kau refer gambar semalam, gambar yang kaki gelap luka luka tuh, semuanya sebab tak cukup nutrisi, campur lagi gaya hidup tak sihat kita semua. hahahhaha.

KENA AMBIL EXTRA ARGININE KE ?

YA, WAJIB. Sebab badan kau pun makin lama makin tua, bukannya bagus sangat dah untuk hasilkan arginine nih. Jadi kau perlukan sumber arginine tambahan dari luar. Hhaha, ada macam macam makanan yang ada arginine nih. TApi nak paling best, aku cadangkan ESP SHAKLEE senang. Memang shaklee ni buat bagus punya, cukup semua asid amino, dari yang 9 yang essential termasuk jugak yang non essential. Yang non essential ni ada arginine. Hhahaha, nampak tak kena minum ESP ? Hahha, tetiba bila aku baca pasal nih, aku terus nak bancung cinch shake aku lepas habis task nih, eh perisa coklat sedap weih, NYUM NYUM !! . Jadi faham tak kisah ARGININE, KENCING MANIS dan NECROSIS semalam ? Hahhahahhaa

No comments:

Post a Comment