Riba

RIBA PENGHALANG REZEKI

Kalau rasa sukar nak penuhkan rezeki, nak dapatkan keberkatan rezeki, kena tahu punca paling besar nih. Kalau korang rasa sales korang berjuta juta, claim macam macam, belum tentu keberkatan bonus tuh dapat rasa semua. Sebabnya ialah RIBA.


riba penghapus rezeki keberkatan


HALUS

RIBA ni sebenarnya dalam pelbagai bentuk, dan paling HALUS, sebab nak cakap, ianya memang tak nampak hina , tapi sebenarnya ianya menghancurkan dunia, keluarga, lagi keberkatan pada kita. Mula mula memang sedap hutang , personal loan, tapi akhirnya boleh memakan diri, memang sakit, diri sendiri pun dah rasa. gila woo.

HAPUSKAN RIBA

Jadi nak buka pintu rezeki seluas luasnya, mesti elak, hapuskan sistem RIBA dalam hidup kita. Alhamdulillah, kami dah ambil langkah terbesar, sebab kami tahu, cara ni memang mudah untuk setelkan semua hutang riba nih, memang gile. Orang kata kita tak betul, tapi itulah pasal, takpalah tak berharta miskin, kerana setelkan hutang riba nih dulu.

DUIT HILANG

Tapi bila decide dan buat tindakan nih, Alhamdulillah, Allah bagi rezeki dalam benda yang kami pun tak sangka, hahaha, betul ke nih ? Ye betul, sebab ni janji Allah dalam ayat seribu dinar nih. Jadi, kami pun semangat nak setelkan uhutang, tak mahu hutang, sebab kami tahu hutang ni yang sempitkan rezeki, patutnya bonus dapat RM 5,000, tapi bila banyak sangat riba nih, akhirnya merasa jadi RM 1000, RM 4000 hilang kerana riba sahaja. Itu contoh. Kalau bonus RM 100,000, tapi hutang RM 90,000, itu memang tak kemana, sebab riba.

SELESAIKAN HUTANG

Jadi kalau kami ada hutang tuh, kena usahakan setelkan hutang dulu, sebelum rasa nak pergi travel ke, nak beli itu ini dan ini. Stop kehendak dulu, setelkan hutang nih. Sebab mati tak pasti, kang tergantung roh pulak, huhuhu. Tapi kalau rasa nak rezeki tuh ada keberkatannya, salah satu caranya ialah hapuskan RIBA dalam kehidupan kita. 

Comments

Popular Posts