Bagaimana Nak Tahu Kita Dah Tua ?

BAGAIMANA NAK UKUR PENUAAN ?

Macam mana kau nak ukur penuaan ? Macam mana kau nak ramal umur orang tuh ? Hahhaa ada oranf kata tengok body composition, ada kata tengok muka orang tuh, kalau berkedut , sah sah dah tua. Ada orang kata tengok itu ini bla bla bla. .. Ok saintis pun tak nak kalah, bila diorang discover TELOMERE .


bagaimana nak ukur  penuaan

TELOMERE

Telomere, satu cap kecil dihujung chromosom, itulah pelindung sel , hahhaa, saintis mendapati kalau makin pendek telomere ni, sel terdedah kepada kerosakan, dan boleh membahayakan kita kepada penyakit kritikal yang lain. Ok memang hebat. Saintia gunakan panjang telomere untuk mengkaji perilaku yang boleh menyebabkan seseorang itu cepat tua , cepat sakit, paling gila guna panjang telomere untuk predict jangka hayat seseorang , uish gile tuh. Contohlah, satu kajian menunjukkan orang yang buat yoga, boleb pelihara panjang telomere dari yang tak buat langsung. Sebab tuh kau kena solat, barulah kau akan nampak muda dari biasa. Bukanlah magik, tapi itulah ilmu Allah ni sangat luas.

VIVIX SHAKLEE

Nak best lagi, kau makanlah VIVIX SHAKLEE. ok aku terua direct depa ada pleminary result, dah publish, memang dapat prevent dari telomere ni pendek bila ambil vivix shaklee. Hhahahhaha , boleh refer kajian tuh di google sana. Jadi kau minum vivix oh sedap. Nak lagi cerita best, kau bacalah lagi blog aku nih, yeah !!!

Comments

Popular Posts