Kungfu Panda

SEJARAH BANGSA YANG DILUPAKAN

hahhaha movie yang aku rasa korang patut tengok , enjoy, bukanlah babak alisha buatkan kopi untuk zairi, takpun babak pilot part time yang dituduh sebagai pak guard oleh netizen. Tapi banyak banyak movie aku rasa kungfu panda ni paling cool sekali. 


mesej sebenar cerita kungfu panda tentang sejarah


KUNGFU PANDA SIRI

Kau orang kena tengok dari kungfubpanda 1 , nombor 2 dan tengok last sekali, barulah faham kenapa si Ogway melantik Po menjadi dragon warior, walaupun masa tuh Po tak reti langsung kungfu .Lepas tuh Po dapat mengesan sejarah family beliau, dan akhirnya bertemu juga dengan ayahnya pada siri 3. Hahhaha, tapi kesian, panda yang po jumpa tuh memang berbeza dari yang dulu. Zaman ogway sakit, keturunan panda nilah yang hebat kungfu, yang hebat ilmu Chii ilmu tenaga dalam. Tapi panda sekarang, bila dah malas, jadi penakut dan tak pandai berkungfu. Tapi semuanya berubah bila Po datang, ubah kembali panda tuh semuanya pandai kungfu dan mahir ilmu chi.

BANGSA MELAYU

Hahaha itu jelah yang aku faham. Apa kaitan nya dengan cerita aku pulak ? Senang je, kalau aku rasa bangsa aku ni. jenis lemah tak pandai, jawapannya ialah sebab kita lupakan sejarah dan malas. Kalau kau rajin, bangsa melayu dulu adalah pelayar yang hebat, pedagang, dan juga pembuat senjata api, dan mempunyai kerajaan yang besar. Sehingga menjadi tumpuan dunia, bahasa melayu menjadi lingua franca. Hahaha tapi, makin lama jadi makin pengecut, bila sejarah dah berubah, bila ada tangan berkata bangsa melayu tak pandai berniaga, dan macam macam lagi. 

BANGKIT

Macam mana nak kembalikan kegemilangan tuh ? Tak susah, kena rajin tuntut ilmu, kena berani lawan arus, kena berani itu ini dan ini, dan mesti ada prinsip. Paling tak boleh tinggal, dua benda quran dan sunnah . Orang tanya, bila kita boleh maju, ye sekarang dah nampak dah, sikit sikit sikit. Hahhaha. Mantop

Comments

Popular Posts