Smartphone

KAITAN SMARTPHONE DAN KEDAI MAMAK KHAS UNTUK LEPASAN GRADUAN.

Dulu masa aku belajar dulu, aku pernah dengar member aku boleh buat duit, jual ebook, hoo, tak percaya aku, tapi kaw kaw dia cerita, hoo memang hebat. Sebab masa tuh zaman laptop nih, dia dapat free wifi je kat kedai mamak, boleh jalankan perniagaan internet. Ok, masa tuh aku kaki belajar, so memang tak minat, tapi kagum jugaklah, hahhaa, zaman tuh takde facebook lagi, hoo. Memang boleh buat duit masa belajar.


student menganggur manfaatkan smartphone buat business

STUDENT BUAT DUIT

Hahaha, ini cerita bukan dongeng. Cerita student buat duit ni dah memang sejarah, bukak je fb sekarang,student sekarang ni dah pandai buat duit, jual itu dan ini. TApi bukan semua ada masa, ada yang kaki belajar dan ada pulak yang jenis buang masa. 

TAk dinafikan sekarang student sekarang dah ada smartphone, canggih gile pulak tuh, ribu ribu, hahahha, lepas tuh rajin pulak lepak kedai mamak, eh zaman sekarang cafe hipster. Hoo hebat memang hebat. Hhahaha, tapi lepas graduate je susah cari kerja ? Alamak, macam mana nih ?

Kalau nak cerita pasal peluang cari kerja tuh, yang tuh kau kena tanya pakar motivasi, yang berpengalaman, mesti diorang suruh kau cari kerja gaji murah je, start dari bawah, cari pengalaman. Hhahaa, yang kalau kau minat nak dapatkan income tetap, bajet boleh buat loan beli rumah kereta.

MANFAATKAN SMARTPHONE

TApi kalau kau jenis yang tak suka kerja, nak kerja sendiri, why not, handphone masa belajar kau tuh, cuba cari dropship, tak pun jadi distributor produk yang memang laku sepanjang zaman. Ye memang ada, kalau kau rajin main handphone selfie memanjang, cuba buat research sikit tentang business yang best. Banyak je sekarang business yang boleh dikatakan zero modal. Hhahaaha, memang dasyat kan ?

TApi bila nak mula ? Start je sebelum korang keluar dari universiti lagi. Sekarang ni online dah percuma, kau boleh lepak kedai hipster, tak pun cari kedai mamak internet laju, kau boleh buat macam macam, start bukak kedai maya, start tulis blog, promote diri kau, kumpul followers, likers semua, nanti kau dah keluar, ramai dah kenal kau, end up senang kau nak jual barang, even sekarang kau jual idea pun orang ramai beli idea kau tuh. 

BUSINESS SHAKLEE

Zaman sekarang ni jangan tunggu kerja orang offer, pergi interview, sambil sambil tuh kau carilah business online zero modal nih, memang berbaloi, tapi kena sabar sikit. Korang kan dah hado handphone cannggih guna biasiswa ? Kalau takda internet, kedai free wifi kan ado ? So jangan buang masa. Nak lagi tips best, pasal business, korang boleh tanya WAHM Ainul Fadzilah Mustafa, dia lagi power !!!!

Kalau aku sekarang, aku pilih biz shaklee, ni senang, sebab produk dia sepanjang masa orang pilih, nak update pun best, senang, kau perlu sharing setiap benda dengan shaklee. Sebab produk dia memang lifestyle, demam sakit sihat berubat, malam jumaat semua bedal shaklee. Modal pun rendah je, daftar je, tuh RM 70, lepas tuh kau bedal promote, buat blog. Hahhaa, ni lagi join team Diet Diet Sihat, boleh lah belajar buat artikel viral. Ni business aku lah, hahahaha.

Comments

Popular Posts