Nasihat

TERLAMPAU BANYAK NASIHAT DALAM FB

Sebenarnya ada banyak gile business kaw kaw dalam fb nih, banyak gile nasihat, dari mereka yang berjaya, yang pernah gagal, yang biasa biasa, dan macam-macam lagi nasihat . Apa nasihat tuh, korang nak ikut pun ikutlah.

Sebab ekonomi kita makin teruk, ada yang suruh jimat cermat, hahhaa, macam mana nak jimat cermat tuh ? Ada tips suruh buat tabung warna, simpanlah ikut warna, lama lama jadi banyak, lepas banyak tuh jadi viral, lepas viral jadi popular, lepas tuh duit tuh, owner tuh sendiri, suka hati dia nak buat apa.


nasihat berjimat cermat dan jauhi riba hutang

HUTANG RIBA

Sebab trend berjimat cermat nih, macam macam poster kelakar pun ada, hahaha, paling kelakar bila buat lawak BMW vs ROKOK tuh, hahhaaa, memang tulah nasihat nasihat nasihat, sukar jugak.

Macam-macam lagi, korang boleh baca dari otai otai, ada yang suruh buat pelaburan hartanah, join MLM, berniaga online, ada yang suruh berniaga tepi jalan, macam macam lagi lah nasihat kat FB nih, kalau kumpul , boleh buat buku nasihat kewangan FB, bukan facebook dah, tapi nasihat book.

So sebab benda nih dah trend aku pun nak join jugaklah tulis nasihat, untuk aku je, hahhaa, nasihat dia. JAUHI RIBA HUTANG. tuh je. Selain dari berjimat cermat, rancanglah perbelanjaan korang, korang nak buat apa, macam macam tok guru ada dalam FB nih, semuanya nak tolong kau jadi KAYA.

PELABURAN

So nasihat memilih tok guru nih, carilah yang betul betul kena dengan jiwa dan minat korang. Hhahaha, nak lagi best, tengok sikit profile mereka. Lepas tuh pulak, company tuh ok ke tak ok. Bukan asal commpany baru, yang cakap "YANG TERAWAL AKAN UNTUNG" ni memang tak boleh pakai. Hhahahaha

Banyak pulak tetiba perkataan terkeluar, dari hati dan jiwa nih. Apapun, savelah bajet sikit, untuk anak-anak, ke kalau dah takde sapa nak bagi, bagilah sikit untuk mereka yang susah. Ok, selamat berjimat cermat, jauhi riba,hutang, insyaallah selamat. Sebagai penutup, fahamkanlah ayat seribu dinar nih, betul betul.

AYAT SERIBU DINAR

Barang siapa yang bertaqwa kepada ALLAH s.w.t nescaya DIA akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.Dan barang siapa yang bertawakal kepada ALLAH s.w.t nescaya ALLAH s.w.t akan mencukupkan (keperluan) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t melaksanakan urusan (yang dikehendakin) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.
(Surah AT-TALAQ : Ayat 2-3)

Oh ye, tertinggal, masa depan tuh tak perlu takut, kalau kau rancang dan bertindak sekarang, insyaallah mas depan kau ok selamat. Tapi nak kena ikut yang Allah cakap tuh, hhahaha, kalau rasa kau hidup lama, buatlah hutang, hahahha. Ajal pun tak tahu bila, huhuhuhu, standby sekarang.

Comments

Popular Posts