Gula Putih Membunuh

MATI MANUSIA KERANA GULA

Cerita gula putih kalau diikutkan dah lama dah mat saleh buat kajian. Mat saleh itu yang bernama Dr Martin , bukan Ricky Martin dan klasifikasikan gula putih halus ni beracun pada tahun 1957. Hoo, nampaknya kesedaran ni dah berlaku sejak Malaysia merdeka, tapi yang sedar tuh penjajah, bukan rakyat Malaysia.



Kesedaran penuh penyesalan ini berlaku bila wife yang mengikuti program detoks. Macam mana lah tak boleh sedar, hari hari bawak mangkuk sayur sayuran dan buah-buahan. Lepas tuh masuk hari ke empat pulak ialah makanan yang bergelar eat-clean. Hoo, memang terbaik punya,

Impak dia kepada saya  ialah saya tak rasa apa pun, sebab saya tak buat detoks tuh lagi, harapkan puasa je, itupun masa berbuka bedal ayam percik, tak jadi detoks nya. Hahaha, gile ke apa nih ?

Tapi nak dijadikan cerita, wife selalu pesan, selalu sebut pasal GULA PUTIH. Ye korang baca pelbagai karangan, disebabkan diabetes itu menyerang manusia, hanya kerana GULA. Memang gila gula putih nih. 

- gula puith nih kalau berlebih lebihan boleh jadi kegemukan macam aku sekaranglah. hahaha, yang ni memang kena control habis
- gula putih ni buat kulit cantik, ye, semasa nak huraikan gula, air diserap banyak, sebab tuh muka korang kering dan tak moist bak kata sarah tuh.
-tapi  paling gila aku terbaca tadi ialah ianya boleh lemahkah sel darah putih, sebab tuh sukar nak lawan penyakit kalau asik bedal gula putih. 
- biasanya semut akan datang dengan segera, kalau tak dikawal
- gula putih ini yang merangsang kegilaan dan adrenalin parasit ,cacing, dan semua makhluk jahat dalam badan kita, sebab tuh asyik sakit je.

Hasil dari tinjaun dan pembelajaran detoks itu, nampaklah kami sekeluarga dah mula ubah sikit, cara mudah  ialah gunakan gula organik. Hahha, memang rasa lain sikit. Yang ni masih bergula, tapi lebih sihat dari gula putih biasa tuh. 

Paling best pulak tuh macam aku kata tadi, kalau buat kopi, biar lama sikit, semut tak jadi datang. Tapi  bila tukar gula biasa, tinggal jap gelas tuh semut datang beramai-ramai ajak kawan dia.

Kegilaan nak minum minuman manis, lagilah, hahaha, jadi cubalah korang kurangkan benda-benda manis nih. ADa banyak dah page page kesihatan nih, siap bulan ni bulan tanpa gula, cuba belajar elakkan gula. 

Nak  lagi tambahan lagi, ikutlah petua  Ning baizura tuh. Hahha, hari tuh kan viral jap dia boleh kurus balik sebab dia kurangkan GULA je. Hhaha, ni bagus, lebih bagus dari nora danish yang minta pelepasan cukai untuk selebriti. 

Jadi sebagai penutup pidato abg joe nih, marilah minum AIR MASAK BANYAK BANYAK, 

KURANGKAN GULA DALAM MAKANAN, MULUT JANGAN MANIS NAK BUAT TAWARAN 

#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#liveamazing
#shakleeeffect
#sahabatgua18
#gulaputihmembunuh
#manismulutmumembuatkankuterpaku

Comments

Popular Posts