Rahsia Orang Jepun Hidup Lama

ORANG JEPUN HIDUP PALING LAMA DI DUNIA

Semalam saya sibuk cerita pasal #destinasiimpianjoelabu, semuanya nak pergi ke tempat persampahan jepun yang cantik di OSAKA. Memang best. Hari ni pulak nak cerita pasal orang jepun jugak. Pernah terbaca kat mana, dan cari news, oh memang orang Jepun adalah orang yang hidup paling lama di dunia buat masa sekarang.


diet orang jepun

DIET ORANG JEPUN

Ikut world record yang diiktiraf, memang sekarang ni orang yang hidup paling lama di dunia ialah orang jepun. Dan ikut kajian jugak rakyat jepun hidup paling lama di dunia. Oh macam mana tuh ? Ikut satu kajian, Okinawa adalah tempat paling best untuk manusia hidup paling lama di dunia. Hoo, tempat ni biasalah semuanya di persisir pantai. Kalau tengok orang jepun pun kulit cantik. Tapi pernah fikir tak kenapa diorang ni boleh hidup lama , dari kita nih ?

Jawapan dia ada pada DIET yang mereka amalkan. korang pun tahu, orang belah belah persisir pantai, lagi lagi jepun, suka makan ikan mentah, kalau boleh taknak goreng dan masak lama-lama. Paling penting bila makan ikan tuh, confirm ada khasiat EPA dan DHA, itu semua termasuk dalam Omega-3. Tapi tahu tak korang benefit terhebat Omega-3 nih ?

TELOMERES DAN DNA

Beberapa kajian menunjukkan, orang yang amalkan mediterenean diet, yang banyak ada omega-3, mempunyai lebih panjang telomores berbanding orang lain. Dalam kajian pulak, Omega-3 bagus untuk mencegah telomores menjadi pendek. Hahaha pening kepala, telomores ni apa pulak ?

Sejak penemuan DNA, memang saintis mengkaji lagi efek DNA terhadap kesihatan, termasuklah kanser. Tapi penemuan bersejarah pada tahun 2009 , 3 saintis hebat, telah berjaya menjumpai TELOMERES. Telomeres ini seolah olah macam capsul di hujung chromosome kita. Semakin meningkat usia, cell chromosome ni akang sentiasa terbelah, dan terbelah, dan proses pembahagian cell ni membuatkan telomeres akan memendek. Kalau telomeres ni pendek, maka kita akan makin tua dan hidup pendek mengikut kajian.

MAKAN MINYAK IKAN

Kesimpulannya, kalau rasa nak hidup lama, nak sihat, makanlah ikan yang dimasak dengan baik. Tapi kalau sukar sangat, kena ambil minyak ikan yang ada kajian #landmarkstudyterbaik jawabnya. Oklah, kalau korang rasa semua minyak ikan diluar sana sama je, why not korang klik #peratusanomega3 nih, kita calculate minyak ikan yang mana yang tinggi omega-3. Lepas tuh decide sendiri yang mana bagus. yehaa. Apapun, ajal di tangan tuhan, kita usaha yang terbaik untuk kesihatan kita.

Comments

  1. New Diet Taps into Revolutionary Concept to Help Dieters LOSE 20 Pounds within Only 21 Days!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts