Kenapa Kena Ada Business Besar ?

BILA KAU DAH BESAR, FAHAMILAH KONSEP QUADRANT NIH ARREESSA,

Selamat Hari JAdi Arreessa Zulaikha, anak pertama babah, takda siapa yang boleh menggantikan kelahiran mu, sejarah mu, susah hati kamu dan setiap memori suka duka arreessa bersama mama dan babah. Sempena hari jadi Arreessa yang ke enam nih, babah nak cerita kepada Arreessa tentang formula ESBI , ciptaan pembuat duit terkenal Robert Kiyosaki .


usaha kuat


ZAMAN KERJA

Dalam kuadran nih, ada 4 jenis huruf, yang melambangkan bagaimana seseorang itu mendapat income, iaitu duit, Arreessa kan suka duit, nak beli barbie ? Dulu masa Arreessa menangis, babah dan mama ada pada quadrant E, employee, kami bekerja setiap hari, dan setiap masa, hujung bulan tunggu gaji, dan babah tahu kenangan sampai satu masa, mama keluar pukul 7 pagi dan balik pukul 10 malam, kenangan kita makan roti canai ali ketika itu bila Arreessa tak mahu ke tadika sebab sedih sangat.

BUSINESS

Tapi pada tahun 2014, babah dan mama buat keputusan untuk keluar dari quadran E, sebab kami rasa kami dah masuk quadrant B, ye kami rasa kami dah mempunyai B, iaitu kami dah punyai business sendiri, walaupun takdalah besar mana, Tapi rasanya memang boleh hidup tanpa gaji tetap. Tapi cabaran itu bukanlah mudah Arreessa. ada pasang surutnya. Dari quadran B nih, bila untung boleh masuk ke quadran I, iaitu Investor nih buat duit dengan duit. Tapi hidup bukan nya selalu di atas. Atas beberapa kesalahan, kami hilang punca di quadran I. Nak cover balik duit yang ada, kekadang terpaksa masuk ke Quadran S, ye quadran yang perlukan Self Employed, orang belajar dengan babah buat programming, edit blogspot, ajar budak phd uitm, dan macam-macam lagi.

SKILL

Setiap quadran nih ada baik dan buruknya. Kalau babah duduk di quadran S, babah tak perlu fikir orang lain, tak perlu nak jaga orang lain macam buat shaklee. Babah buat sorang sorang je. Tapi semalam bila closing, babah berborak dengan insan yang istimewa berpurdah, dia cakap, bila kita sakit, ye bila babah sakit, babah tak boleh kerja. Skill babah pasal programming pun babah tak boleh wariskan. Skill maharaja lawak uncle mutu pun hanya ada pada babah je, benda ni tak boleh diwariskan pada Arreeessa.

SISTEM BUSINESS

Sebab itu babah dan mama sekarang sedang usahakan supaya kami ada satu big business. Ye, business ni adalah pada quadran B. quadran ni sangat istimewa, sebab ianya boleh diwarisi dari generasi ke generasi. Tapi Arreessa kena ingat, ada je orang diluar sana mengaku dalam quadran B, tapi sebenarnya mereka struggle di quadran S, mereka kerja sendiri sendiri. ada baik dan buruknya. Memang sukar nak usahakan B nih, ia, business yang memang sukar, tapi business kami sekarang yang ada #landmarkstudyterbaik, adalah yang terbaik, sebab mereka nakkkan produk, bukan nakkan babah dan mama. Jadi bila mama dan babah takde, Arreessa, Maryam boleh ganti tempat babah dan mama untuk berkhidmat pula . Lagipun kita dah legasi business Diet Diet Sihat nih. Arreessa perlu sambung je tulisan mama dan babah nih.

INGAT ARREESSA

Arreessa mungkin takkan faham, tapi lama dah besar, tuh memang akan faham. Bulan ni babah dan mama akan usaha sekuat mungkin untuk quadran B. Ingat quadran ni arreessa. Sangat penting. Niatlah apa yang Arreessa buat kerana Allah swt. Happy bestday Sayangku Arreessa Zulaikha binti Muhammad Faiz

Comments

Popular Posts