Blog Orang Selangor

31/10/2016

Kenapa 3 IDIOTS Best ?

POWER ELECTRONICS ,3 IDIOTS, DAN INVERTER

Semalam rasanya semua orang dok layan cerita hindustan. Semalam ada jugak cerita tamil sivaji, dilwale, tapi kitorang petang semalam dok layan cerita 3 Idiots dekat SONY Max hyppeTV. Hhahaha, cerita tuh memang dok layan kelakar, termasuklah jugak scene yang penuh emosi.




VIRUS

Tapi nak dijadikan point tuh, sebenarnya, Mr Virus, profesor kat kolej yang budak budak tuh belajar pernah cabar diorang, kalau korang hebat, cuba buat INVERTER. Hahhaha, Rasanya macam tulah, tak pasal pasal pada satu masa tuh, bekalan elektrik tuh terputus masa banjir, time tulah VIRUS INVERTER selamatkan mereka, hahaha, time tu pulak mereka kena keluarkan anak Mona dengan guna vacuum ciptaan sendiri. Akhirnya Prof Virus tuh akui, Amir Khan tuh student hebat yang dia cari.

INVERTER

Tapi bila fikir balik, memang cerita nih sangat mengangkat Inverter tuh, aku tak dapat cari pulak scene yang dia cakap inverter tuh power. Tapi nak cakap mudah je, inverter ni adalah benda yang convert dari direct current kepada alternate current. BUnyi macam senang je kalau tengok dekat gambar rajah. Tapi penting sangat ke ? Masih ingat lagi, dulu batch mekatronik UTM, batch kami yang last belajar pasal power elektronik, hahaha, masa tuh Prof Zainal lah ajar. Wow , dia kata untunglah belajar power elektronik. 

POWER ELEKTRONIK

Power Elektronik ni hanya satu nama fundamental sahaja. TApi nama glamer dia, nama yang lebih besar ialah Energy Conversion. Hahaha, ye betul, energy conversion ni memang isu sekarang. NOw zaman sekarang energy kita semuanya pada minyak, yang letrik memang sangat jaranglah. Semua orang nak convert energy nih, kepada tenaga elektrik yang boleh digunakan sekarang. So Inverter ni part paling penting, biasanya source energy biasanya boleh hasilkan direct current je. So sangat penting convert kepada alternate current, barulah boleh betul betul guna untuk hidupkan rumah. Contoh macam solar panel, kena ada inverter baru boleh guna untuk hidupkan rumah. Lagi sekarang korang dengar banyak pasal teknologi INVERTER. Teknologi ni yang jimatkan penggunaan elektrik korang. Hahaha.

ENGINEER

Walaupun tak jadi engineer , tak apply pun power elektronik tuh, tapi oklah, bila tengok filem 3 Idiots nih, memang super super best, macam mana filem ni angkat INVERTER menjadi penyelamat nyawa . Ingatlah, INVERTER nih yang boleh buat duit, boleh jual tenaga elektrik nih kepada TNB pulak, hahaha.

2 comments:

  1. There is a chance you qualify for a new government solar energy rebate program.
    Click here to find out if you are eligble now!

    ReplyDelete