Kepentingan SISTEM

Kalau siapa yang suka baca topik perniagaan, baca buku Robert Kiyosaki, mesti dia hebat gila tahu 4 quadrant tuh, Paling best mesti robert kiyosaki bagi contoh burger McDonald dan burger biasa. Nak diceritakan, burger beli kat kedai biasa, lagi sedap dari burger McD. Ye itu memang tak dinafikan, burger pakcik din seksyen 8 semestinya sedap dari burger keras McD. Tapi burger pakcik din nih, kat situ je jual, tapi McD serata Malaysia jual. Kenapa jadi macam tuh ? Sebab McD develop sistem supaya satu malaysia resepi burger tuh sama, memang kurang sedap, tapi semua memiliki sistem perniagaan yang sama.


sistem kejayaan


Sistem Bola Sepak

Nak cakap pasal SISTEM ni pun korang boleh tengok dalam bola sepak jugak. Dari segi pengurusan, taktikal, semuanya kena ada SISTEM dan FALSAFAH , sebelum memilih orang yang boleh menjalankan sistem tersebut dengan baik. Contoh seperti Pep Guardiola yang hanya tahu pakai SISTEM TIKI-TAKA, falsafah beliau mesti kuasai bola dan kerap bertukar hantaran. Ternyata, dengan perubahan pemain, sistem itu berjaya dilaksanakan. Di Malaysia, kejayaan JDT merangkul 3 piala Liga Super berturut turut, dan 3 piala musim ini adalah kerana sistem dan FALSAFAH JDT yang diilhamkan oleh TMJ. TMJ memang silap pada tahun pertama, tapi makin nampak JDT ada sistem yang sangat bagus. Dulu mereka beli star semata-mata. Tapi makin lama nampak pemain baru yang lebih rajin akan mudah masuk dalam sistem tersebut, berbanding pemain senior yang malas untuk meningkatkan prestasi.

Sistem BLOG

So sama je macam berniaga nih. SISTEM korang sangat penting berbanding SALES semata-mata. Sales kekadang turun naik. tapi SISTEM membuatkan korang terus konsisten dan terus kukuh. Tapi benda yang paling sukar pasal SISTEM ianya perlukan PENGORBANAN. Sebab bangunkan sistem perlukan masa , tak caya tanya orang yang boleh buat sales dengan BLOG, lepas sales masuk je , hahhaa. Nak bangunkan sistem BLOG tuh, ambil masa dan bukannya sehari dua terus dapat sales.

Comments

  1. Jalan-jalan baca-baca......tapi...confuse

    MUHAMMAD FAIZ MOHAMED SAAID

    Seorang Blogger Yang Ayu Cantik dan Baik Budi Pekerti.

    ahhahaa

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts