Bangga Menjadi Family Shaklee

Alhamdulillah, bangun pagi tadi dapat merasakan nafas udara pagi di Shah Alam, dan terus solat subuh, dan teruskan kerja di komputer. Nak cerita kerja sekarang ni, sangat best, walaupun banyak lagi hutang tak setle-setle, tapi memang enjoy( bukan enjoy tak bayar hutang langsung, peringatan untuk uncle jugak nih) . Uncle nak cerita sikit lah kat adik-adik semua, mana tahu mak atau ayah korang nak jadi join dan jadi sebahagian family kami bersama Ainul Fadzilah Mustafa.


business shaklee

Nak jadi cerita, kisah bermula terjebak dengan dunia business nih, semuanya kerana wife uncle terbaca seorang usahawan yang berjaya pergi sana sini. Oklah siap jemput datang rumah. Tapi masa itu kami tak tahu apa -apa, jadi jawabnya terjebak dengan pelaburan yang berpuluh ribu, habis jahanam, kerana tak faham marketing plan , yang sepatutnya tiada masalah pun. Bila orang menyalah gunakan ilmu MLM, orang kata nak buat business mesti ada modal permulaan. Jawabnya memang pengamal tuh bukannya buat MLM, tapi dibuatnya jadi SKIM PIRAMID. Memang jahanam , malam-malam penat, kena paksa orang buat benda yang sama, memang jadi gile kalau buat macam nih. Sampai bila ? Padahal bila uncle join Shaklee, baru uncle faham, MLM ni dibuat supaya untuk orang yang takde modal nak berniaga, orang boleh berniaga dibawah akta jualan langsung (AJaL 1993). 

Yuran MLM sebenarnya murah, Shaklee ni RM 70 je, lepas tuh boleh dah jual macam-macam produk, produk mahal macam VIVIX pun boleh jual. Hahhaa, kalau ada business suruh korang beli stok simpan bawah katil tuh, jawabnya memang tak lamalah orang tuh, penat weih adik adik semua, nak bayar hutang hutang business nih. Jangan tak tahu pulak, Shaklee ni tak jual kat farmasi, sebab pengasas dia Dr Forrest C Shaklee ni nak agen dia bertanggung jawab apa yang agen dia jual, kena follow up, kena guide semua sampai jadi sihat. 

Tapi, sikap berniaga tuh takdalah berhenti, macam macam pulak skim business, luar negara, pasal emas pulak, nampak macam ok, tapi, lama lama memang hancur jugak, masa member ajak, dia cakap kaw kaw punya, last last habis, macam tuh je, lepas tuh ada macam-macam skim pelaburan yang timbul, memang tak boleh percaya. Tapi semua yang berlaku ni bukanlah bermakna semangat kami nak buat business menurun, tapi kami tak jumpa lagi business yang betul betul sebati dengan jiwa.

Sampailah satu masa tuh, bila wife uncle dah mula makan Shaklee, tetiba dia disponsor oleh Hadhatina Mkb untuk menjadi ahli shaklee. Oklah, semuanya berjumpa sebab wife satu bangunan ofis dengan Mohd Kamarul Baharin. Oklah, rezeki dapat jadi member free. TApi macam mana lepas join Aida Fazlin dan Fauzi Ahmad pergi ke guangzhou, China, tetiba jadi satu turning point pulak, wife uncle nak serius buat business Shaklee. Itu lah, nasiblah, sebab semuanya bermula dengan sharing di blog Ainul Mustafa, lepas tuh macam-macam uncle buat, siap develop page Diet Diet Sihat, dan sampai sekarang uncle dan auntie buat business shaklee sama sama di rumah.

Ada sebab lah Uncle sangat beruntung join business Shaklee. Nak cerita tuh first dia punya business plan nih lain sikit. Adik-adik tahu tak, masuk je bulan baru, semua orang akan bermula dengan ZERO. semua kena bermula kembali jadi distributor, dan kena usaha sampai ke rank yang sesuai. Jadi gile pulak, income Shaklee ni dibayar kepada efektif rank kita, bukan appointed rank. Sebab itu ada orang kata rank dia tinggi, tapi bila check bonus sikit, sebab semuanya sebab bonus itu ikut efektif rank. 

Kalau nak berjaya dalam Shaklee, adik-adik kena kuasai ILMU tentang PRODUK. dan yang berkaitan dengannya. Nak lagii best , korang kena makan sendiri produk tuh dulu, barulah best. Bila dah kuasai ilmu pasal Shaklee, nak cerita kat orang pun sangat senang. TAnpa nak keluarkan teknik pendahuluan ke apa, nak cerita shaklee ni senang je. Semuanya sebab Shaklee ni semuanya tentang Sains. Sangat sangat analitik dan logik. Ianya bukan produk yang sapu sapu terus elok. Kalau adik adik dengar pun mesti pelik kan ? Lagi produk shaklee ni memang setiap dalam kehidupan kita guna, masa sarapan, masa bersukan, masa nak pergi haji, masa nak tarawikh macam Eray Majid, tuh belum lagi masa nak ehem , uncle Apeh Dolah katanya dia suka Alfalfa, haha ni uncle takyah citelah ye. korang kecik lagi. 

Nak jadi hebat dalam Shaklee nih, takda rahsia pun. Kalau adik-adik semua rajin berkongsi, rajin usaha, usaha sampai keluar darah air mata. Banyakkan ilmu, banykkan makan shaklee. Itulah rahsia dia, dulu dulu punya orang pakai telefon je, boleh berjaya, zaman sekarang ni mak adik semuanya tentu ada teknologi main facebook, main blog. TEntu lagi boleh berjaya. Lagi power dari Uncle . Nak cakap seronok je ganjaran dia, uncle pergi US tahun 2014, dapat free trip, pergi Long Beach, jalan jalan LA, lepas tuh singah San Francisco tempat bertapaknya band Metallica. Memang sempoi, jumpa kengkawan baru dari SID seluruh dunia. Nak cerita kalau dah join Shaklee buat betul-betul , memang terasa akan belajar sepanjang hayat. kalau universiti belajar sampai phd, tapi dalam Shaklee, pembelajaran sampai liang lahad. Mana taknya, produk shaklee ini semakin hari semakin bagus, banyak kajian dibuat, lagi lagi Land Mark study Shaklee ni dah masuk yang kedua. Itulah sebab buat shaklee ni, uncle sentiasa membaca,membaca dan membaca, belajar sampai liang lahad. Itu belum lagi kalau upline ada special ilmu, macam Zainul Anuar punya quranic coaching dia, bila dia nak buat lagi pun , bila tah, uncle tertunggu tungu. Ini memang special dalam group atasan. Sekarang ni pulak ada macam-macam teknologi, FB live lah, tips nak update status oleh Lyna Noh, dan macam macam lagilah pelajaran .

Panjang pulak cerita Uncle mutu nih, kalau cerita geng geng shaklee uncle mutu nih, memang diorang ni memang sangat power, diorang ni semuanya hebat hebat, ilmu Uncle mutu ni tak banyak pun, uncle mutu pun cuma sampaikan apa yang uncle mutu tahu, dan mereka yang berusaha, dan ada yang lebih berjaya dari uncle mutu. Itulah hebatnya business shaklee nih, downline boleh potong upline, bonus downline boleh lebih besar dari upline, downline boleh pergi trip international, upline pulak tak dapat pergi. Semua perkara pelik ni, hanya berlaku di Shaklee. Eh tambahan lagi, kalau adik ada saudara mara kat luar negara, boleh join jugak, kalau adik kawan baik dengan Salman Khan, boleh ajak dia join Shaklee, sebab Shaklee nak buka kat India nanti. Uncle nak ajak Shahida bajrangi baijanlah join uncle nanti. bolehlah sama sama kita pergi Kashmir bergolek golek di padang rumput yang subur lagi indah.

Kalau mak ayah adik rasa nak fikir dulu, fikir masak masak, ROger Barnett pun fikir ,buat kajian dulu sebelum nak beli Shaklee. Hahha, sebab business lain diorang ni kata sapa awal dia untung, business shaklee tidak, kalau dah bersedia nak buat, buat betul betul memang akan dapat hasil di luar jangkaan minda. Nak kekal lama dalam Shaklee, kena enjoy, kena terus belajar, terus membaca, dan membaca dan membaca, terus berkongsi kongsi kongsi. Formula nak berjaya dalam shaklee ni, tak lain tak bukan ialah UP=Update + Promote, dihasilkan oleh pasangan sehati sejiwa Adilah Manaf Celikvitamin dan Fahmy Shuhaimi, blog diorang ni rujukan SID seluruh dunia.Blog uncle pun lagi best, rujukan yang nak cari pasal cara kira nombor 4D. Uncle mutu nak ajak mak ayah adik-adik join team diet diet sihat, kalau nak nanti suruh mak ayah adik-adik call uncle mutu ok ? no telepon uncle 016-3944294. Kenalkan diri nama, asal mana, tempat tinggal. GAYA , MUTU, UNCLE MUTU !!!!

Comments

Popular Posts