Kashmir : Cerita India Lawan Pakistan

Salam , apa khabar semua, dah lama tak update, hahahah, gilelah, sebab sibuk sangat pun tak jugak, tapi biasalah, nak update pun perlukan kekuatan dari jiwa, apatah lagi nak menulis, tapi tetiba, bila gua tengok movie hindustan Bajrangi Bhaijan, tetiba gua suka kaji sejarah India dan Pakistan hooo memang dasyat jugaklah mereka ini bergaduh, sampai sekarang.




Semua orang pun tengah demam Dilwale, oklah, supercomeback Shah Rukh Khan dan Kajol, oklah semua orang gile nak cover lagu jannam, style abang camera pun nak style Dilwale, sampai aku pun diajak oleh wife aku ke panggung wayang. Tapi itu memang demam, semua orang kat Malaysia ini dirasuk oleh Jannam dan Gerua. Oklah, hooo gilelah, hebat penangan Dilwale kat Malaysia, tapi bukan di India,

Wife aku ajak aku tengok cerita Salman Khan terbaru, diorang kata best, Hoo, memang sejak aku tengok filem Amir Khan, memang hindustan dan lain, Bollywood pun dah lari dari cerita yang biasa. Ok kali ini aku kena download cerita Bajrangi Bhaijan. Hooo, tengok punya lama, tapi gua cakap cerita itu sangat-sangat berbaloi, boleh kata, sekarang dah tengok dua kali, mungkin esok tengok lagi, itu belum lagi gua layan scene lawak yang ada dalam movie tuh. Tapi cerita itu memang meletup di India, dan juga menarik minat orang Pakistan. Hoo, biasalah, ada yang sokong dan ada yang tak berapa suka.

Cerita dia pasal seorang mamat India, yang nak hantar pulang budak Pakistan yang bisu, oooh, masa tulah jadinya cerita, dalam cerita itulah, Kabir Khan, pengarah filem ini, tunjukkan, betapa, teruknya pergaduhan antara India dan Pakistan. Hooo, ok, simple je movie tuh, India dan Paksitan, memang dah lama terpisah, jadi mamat India ini ada satu kejujuran yang tinggi, terus hantar budak itu balik. Masa tulah jugak, dapat tengok, movie ini paparkan suasana Kashmir yang sangat cantik, ok itupun kashmir yang dekat India, bukan Kashmir belah Pakistan, tentu lagi cantik.

Cerita macam ini, membuatkan aku tertanya, kenapa India dan Pakistan bergaduh, oh ye, satu sebab belah pakistan majoriti Islam, dan palik teruk sekali bila British datang, perang-perang, akhirnya, berpecalah, satu bangsa yang sama, bahasa yang sama, akhirnya berpecah, hahahha, dasyat gile. Samalah cerita Korea selatan dan Korea Utara, dan macam-macam negara lain. Cerita Kashmir ini memang dah jadi perebutan, dan sampai perang, tak kesudahan, nak merebut Kashmir. Tempat paling cantik di Utara, itupun, ada sikit bergaduh dengan China juga, 

Tapi balik tengok cerita ini, satu mesej yang jelas, India dan Pakistan ialah saudara, bahasa dan bangsa sama, cuma terpisah , sebab peperangan, beza budaya, bila Salman Khan buat cerita ini, memang semua orang pun sedar, pemimpin atasan yang membawa dakyah, dimata Pakistan, orang India teruk, dimata orang India, orang Pakistan teruk. Hoo, tengok cerita ini je, itu belum real life lagi. Aku pun pernah dengar cerita dari mulut abang saudara aku jugak. hooo, gile betul gaduh diorang ini.




Apapun yang paling cool ialah Chand Nawab. Hahhaha, watak penting dalam cerita Bhajrangi Bhaijan, rupanya orang betul, hahaha, video ini paling layan sekali. Rupanya scene yang aku tengok masa kemunculan Nawazudin Siddiq, hahaha, memang cool. Layan siut, hahahha. 

Kashmir, pergolakan India dan Pakistan, akan berlarutan, ye memang begitu, tengoklah dari segi ketenteraan, dari segi teknologi perang, semua ada peluru berpandu jarak jauh, boleh serang negara masing-masing, tak tahu bila lagi mereka akan berperang, walaupun sesama bangsa, dan sama bahasa. Hhahaha, apa nak buat, tahlah, mungkin lepas ini, banyak filem India-Pakistan, samada nak sampaikan mesej brotherhood atau nak kutip untung. hmmmmm.

Comments

  1. salman khan listened to my voice and my aunt's story about kashmir..haha..it's same story..it's all about beautiful things..my story,salman's story..love cinta, pyaar,pyaar salman..go bhanjrangi bhaijaan!..(*_*)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts