Student UITM Kena Tipu ? Kecewa Sampai TERJUN SUNGAI !!!

Nampaknya, kes student uitm kena tipu ni banyak, kena tipu buat business, business MLM, kena tipu dengan pakwa, kena scam dengan Afrika dan sebagainya, tapi kali ini saya telah menipu mereka tentang research phd mereka itu, hahaha, jom tengok gambar di bawah ni, habis kena tipu, sebab masa ni cuma bergaya je !!!!




Kenapa Kena Kaji Pasal Sungai ? Takda Kerja Ke ?

Hahahha, aku dok dengar dari diorang nih, kes pasal sungai, aiyo, hebat jugak ye. Hooo, bila dengar cerita diorang nih, barulah aku faham  kenapa nak kaji pasal sungai nih. Hoo, baru-baru ni kes banjir kat Cameron Highlands tuh sangatlah menyedihkan, jadi kalau kita dapat kaji pasal sungai nih, barulah best ye tak ?

  • Bayangkan, sungai akan mengalami perubahan, jadi aliran sungai biasanya perlahan, boleh jadi laju, boleh jadi jenis tanah itu berubah, mungkin juga menggangu habitat di situ
  • tak pun, bila kita tengok kedalam sungai yang akan berkurang, masa tu kita boleh agak bila nak dalamkan sungai tuh, jadi boleh elak banjir
  • ada juga kalau kita kaji pergerakan sungai, barulah kita tahu nanti kalau buat binaan kat situ selamat ke tidak, bagus ke tidak kawasan uh, pergh memang mantap
  • kita boleh buat sistem pengesan banjir dengan mengetahui kedalam sungai serta kelajuan air nya, memang cool



Kalman Filter Lagi

Sebab diorang ni bebudak UITM cari nama aku , diorang tahu aku pandai buat kalman filter, matlab, jadi aku cadang kat diorang, kalau korang nak power, buatlah kalman filter, siap ada model lagi, memang mantap , jadi bolehlah buat prediction sungai tu nak berubah bila dan sebagainya. Hooo yes.


Cintailah Sungai Kita !!!

OKlah, untuk menghargai alam sekitar ni, apapun kita layanlah lagu nih, dari Roslan Maadun, memang feel korang layan lagu nih, selain dari lagu Sungai Lui oleh Aizat Amdan tuh. Oklah, enjoy semua ye !!!!







Comments

Post a Comment

Popular Posts