FOCUS vs DIVERSIFY ?

Sebenarnya ini adalah, dua teknik, atau dua school of tought ,haahha , tak reti nak tulis bahasa inggeris macam Aizat Jamlus. Hhaha oklah, so sekarang ini kalau anda diberi peluang buat business, bagaimana anda nak kembangkan business anda ini. Anda nak FOKUS atau DIVERSIFY ? Jadi, jom tengok pendapat kat bawah nih.



Diversify

Diverge, ini adalah pendapat biasa bagi yang suka buat business. Biasanya diverge ialah orang yang suka backup business. Siapa yang suruh kita diverge dan buat savings ? Seperti biasa orang itu ialah Warren Buffet. Buffet memang suka kita diverge apa yang patut, dari segi business, simpanan dan macam-macam lagi. Jadi ianya amat penting untuk kita, jika satu business, jatuh, dan satu lagi ada backup.




Focus

Hahha, walaubagaimanapun, Robert kiyosaki memang tak suka betul idea diverge ini, dalam buku dia, selalu cakap idea warren buffet ini tak cool macam idea dia. Kiyosaki memang suruh kita FOKUS, fokus betul-betul sampai jadi. Kiranya, kalau fokus satu business itu, mesti jadi, atleast dalam 5 tahun, business tu mesti jadi. 


Focus + Diverge ?

Paling bagus sebenarnya ialah banyak business, tapi ianya bersifat AUTOMATED. Kalau nak berjaya, boleh tengok sendiri bagaimana tycoon melayu, Tan Sri Syed Mokhtar yang betul betul buat business. Dia berjaya kembangkan business, itu pun selepas business pertamanya betul-betul menjadi. Tapi, kebanyakkan kita , semua benda nak rebut, itu nak jual dan macam macam, akhirnya semua tak dapat.


Business Shaklee Bagaimana ?

Seperti yang saya buat, business network marketing, MLM, perlu FOKUS, sebab business ini bukan sahaja perlukan kita menjual, tapi lebih dari itu. Seperti yang saya cakap sebelum ini, teknik SUCI dalam Shaklee, yang banyak kepada SHARING, amat penting, jadi kita perlu fokus, dan berikan masa untuk kita rasa kuasa fokus itu. Insyaallah akan berjaya.





Comments

Popular Posts