4 Sebab Gua MALAS Nak buat MLM Haram Jadah

Salam sejahtera semua, apa khabor ? Saya harini nak sahut cabaran anak Shaklee saya si Najihah Razali aka Kak Lang, oklah, dia ajak tulis karangan kenapa Saya Suka Shaklee, jawapan dia senang je, sebab SAYA MALAS NAK LAYAN MLM HARAM JADAH . 4 sebab kat bawah ini ialah benda yang saya dah lalui, dan saya MALAS nak lalui nya lagi.

1. MALAS NAK BUAT TEMU JANJI
Bayangkang cara buat MLM ni, kena buat temu janji, cari balik kawan sekolah, senaraikan prospek, dan ajak dia minum sebab ada projek best. Oklah aku tak kisah kalau dia ajak dia belanja makan. Yang ni dia ajak kita kena bayar. Lepas tu ada yang temu janji sampai ke 10 malam, masa solat tarawikh pun ada nak solat kat rumah prospek. Aku pun serik jugak walaupun aku tahu aku tak selali pergi masjid nak solat tarawikh, nampak kantoi di sana !!!

2. MALAS NAK  BERHUTANG
Biasanya mesti modal besar besar, cukuplah dulu dah keluar hampir 30k semata mata nak join business. Tapi aku cakap aku takdalah menyesal, sebab aku tahu sebenarnya itulah perancangan Allah untuk gua dan family gua,  dan baru gua boleh faham erti orang yang sibuk buat business, dulu miskin nak keluar dari kekangan masa dan kewangan. Tapi Shaklee ini sempoilah pulak, tak perku nak keluar duit banyak banyak, hanya perlu kamikaze swap RM 65.00 je untuk mulakan business, memang aku tabik spring orang yang daftar RM 65, sebab biasanya nak keluar RM 5.00 pun susah sebenarnya , lagi lagi nak derma kat masjid atau surau.

3. MALAS NAK PAKSA ORANG
Gua tak suka nak paksa nak pujuk nak saiko orang join business, kalai gua cakap sekali, lepas tuh dia tak nak, gua ok je, tapi cara gua buat MLM dulu habis kena paksa orang semua, hari hari follow up, sampai dia kata YES . Semangat tuh bagus, tapi ada kalanya gua tak suka sebab nak kena datang rumah prospek, kesian gua tengok muka husband dia , pastu kesian pulak kat gua, kena dukung anak gua time tu dia kecil lagi. Tak syok langsung.

4.  MALAS NAK DATANG KELAS MALAM
Hahahha yang nibpaling tak best. Gua akui datang kelas memang penting, tapi tak bestlah sebab kena tinggal anak. Adui tak syok langsung. Malam malam kelas takpa, kalau anak ada sekali. Lepas ramai dan tak selesa. Diorang ni mesti suruh anak tinggal kat rumah. Adui kesian mak gua kena jaga arreessa. Adui, rasa bersalah kalai anak suruh mak jaga . Sedih woo. Lepas tu tak berjaya. Lagi sedih. Lepas tu malam gua lepak masa tuh balik pukul 2 sampai 3 pagi. Penat woo, drive jauh pulak. Saborjelah. Malas sungguh

Comments

  1. Sharing yang langsung tidak ada motivation dan tak patut dikongsi kerana semuanya sbb MALAS. Ksian ibubapa kamu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts