Jose Mourinho : Genius Atau Pengecut ?

Hari ini masih lagi terbaca-baca berita semalam, bagaimana Jose Mourinho memperbudakkan budak-budak Liverpool yang gian nak capai piala BPL, hoooo, dengan taktikal bertahan dan bertahan, akhirnya Chelsea berjaya memenangi perlawanan sengit dengan Liverpool dengan jaringan 2 gol tanpa balas, walaupun, 70 peratus penguasaan bola adalah milik Liverpool. Nampak sangat Brendan Rodgers kecewa dengan kekalahan kali ini. Tapi persoalannya sekarang, apa istilah yang boleh diberikan kepada the Special One ini ? huhuhu. 

jose mourinho,epl,counter attack,parking bus,

Parking Dua Bas

Hahaha, itulah kata kata Brendan Rodgers ni, kata Chelsea main parking 2 bas sekali, hooo memang menarik, sebab inilah pengalaman Jose Mourinho. Rodgers macam terlupa yang Mourinho dah biasa sangat dengan taktikal possesion football, dan paling teruk sekali bila bermain dengan pasukan tiki-taka Barcelona. Mourinho banyak belajar dari pengalaman pahit , yang kadangkala mengcengkam jiwa. Bukan semua taktik parking bas ini menjadi kalau tiada disiplin beserta taktikal yang bagus untuk membuat serangan balas. Mounrinho memang begitu, ini makanan ruji dia, dan ramai yang cuba aplikasi taktikal ini ketika bertemu pasukan bermain tiki-taka, dan ianya menjadi. 




Serangan Balas Pantas

Memang ini antara senjata pemusnah Mourinho . Tapi memang pelik, Real Madrid dan banyak team lain pun bermain secara counter attack, atau serang balas, tapi Mourinho lebih mencuri tumpuan media dengan watak dia yang kadangkala menyusahkan pihak atasan dan media. Kalau nak tahu, Real Madrid dulu dibawah kendalian Mounrinho mencatat banyak gol dengan hanya serangan balas yang begitu pantas, dan ianya perlukan pemain fokus dan sabar dalam membuat keputusan.


Psikologi Mourinho

Antara pendekatan biasa mourinho ialah permainan psikologi, yang ni memang semua dah tahu. Mourinho suka berperang mulut dan suka buat team lain marah. Hahhaa, tapi nampaknya perang psikologi mereka berjaya, dengan berkata mula-mula nak turunkan 2nd team, tapi hanya tukar 6 pemain je, tapi player lain tu pun kuat juga. Selain itu juga, masa lawan Liverpool, Mourinho saja pakai pakaian yang tak melambangkan dia seorang manager, pakai baju sukan biasa dengan misai dan rambut tak terurus. Banyak lagi psikologi mourinho

jose mourinho,rodgers, counter attack, defensive


Genius Atau Pengecut ?

Ikut andalah, tapi Mourinho pernah mencuri tumpuan Gary Kasparov, melabelkan beliau genius . Hooo, ada pulak yang kata Mourinho pengecut dan banyak mulut, itu semua ikut sikap masing masing. Tapi kalau korang senaraikan satu persatu,memang banyak masalah yang ditimbulkan oleh Mourinho ini. Hooo , tapi apapun, rekod tetap rekod, dia berjaya buktikan !!!


Comments

Popular Posts