Bubur Jagung Seksyen 8 Shah Alam

Salam sejahtera semua, apa khabar ? Buat anda yang setia membaca blog saya yang tak berapa nak cun ni, jomlah petang ni saya nak share tentang bubur jagung ni. Sebenarny bubur jagung ni di minta oleh wife saya , so Abah tolong buatkan, hoo, cara nak buatnya, maybe ada kat internet. Tapi bubur jagung abah ni memang special, setiap yang buat tuh ada cerita di sebaliknya. So jom tengok apa yang best pasal bubur jagung ni, oklah kita start dulu dengan cerita pasal jagung.


bubur jagung sedap best


Khasiat Jagung

Oklah, apapun saya nak ulangkaji sikit mata pelajaran subjek pertanian ni. Dulu ada juga saya bikin satu topik khas pasal jagung ni. Kenapa Jagung ye ? Sebab masa tu kita tahu ada promosi awal tahun 2013, Advanced Joint Health Tablet (AJHT), so saya pun tengok dalam kandungannya, hooo ada jagung. Apa special nye jagung ni ? bila tengok, banyak juga khasiatnya. Salah satu khasiat yang paling penting untuk peminat jagung ialah ianya sumber kalori untuk metabolisma badan, dan kaya dengan fiber bagi mengelakkan sembelit. Selain itu jagung juga ada vitamin E yang antioksida, boleh melawan penyakit. Banyak info pasal jagung ni, bolehlah korang baca khasiat jagung di sini.

Resepi Bubur Jagung

Wah ni paling penting sekali, ramai nak tahu pasal resepi ini, tinggal rajin nak buat ke tidak. Oklah, resepinya macam biasa mesti ada jagung. Hooo, tapi paling penting ada santan, bagi rasa sedap tuh. Saya search juga diinternet, macam macam version resepi ada, so kalau korang nak cuba, boleh je ikut dalam internet tuh. Tapi yang Abah buat ni macam special, macam comel je. Hahaha, takpa nanti kalau dapat resepi dari Abah, aku akan share dengan korang nanti, harap harap resepi ni bukan rahsia, sebab Abah saya memang pandai masak, jadi banyak juga ilmu -ilmu yang dia pakai tu agak special sikit dari orang lain. Pengalaman Abah masak dari kecil lagi, masa duduk dengan Opah saya dulu !!!

Nak Cari Santan

Hahah yang ni saja Mama tolong snap gambar abah tengah kopek kelapa nak ambil santan. Hoo, pesan Mama senang je, barang semua dah naik harga, jadi paling penting sekali skill nak tanam pokok sendiri, nak kopek kelapa, nak mencari makan dan sebagainya, semuanya kena jimat belanja. Tapi betul juga tuh, sebab teringat juga cerita abah yang tangkap ikan sendiri dan jual kat kedai dan pasar masa kecil-kecil dulu, sebab tu orang dulu suruh anak makan ikan, bukan saja-saja, nak kita lebih berdikari, makan ikan sukar sikit macam makan ayam, banyak tulang dan kena gigih nak asingkan tulang kalau nak isinya yang kaya dengan protein. Cerita pasal ikan tu boleh korang baca entry sebelum ni.

Comments

  1. Laaa...babah.rasanya part yg paling best tuh...part resepi...tp mn resepi turun temurun tuh?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts