Berpantang Cara Moden

Kalau semua orang berpantang, dulu dulu punya cerita, memang gila woo, macam macam petua yang aku dengan dari wife dan emak aku. Ada yang kata tak boleh makan itu ini dan macam macam lagi. Tapi zaman bila dah berubah, kenalah ubah corak pemikiran, dan macam macam ilmu baru yang dapat kita pelajari dari berpantang ini. Aku ni lelaki, dan aku rasa aku pun share jugak beberapa cerita pasal pantang yang aku sendiri dengan dari mulut wife dan mak aku. 


pantang ibu


Kenapa Kena Berpantang ?

Soalan paling penting sekali, bagi kaum ibu dan kaum bapa. Oklah senang cerita selepas bersalin, tentu sekali banyak luka luka, atau kesan jahitan dan tidak kurang juga ibu akan menjadi penat. Hoo, memang seksa woo. Kalau yang kena ceasar, lagi teruk, habis perut kena potong. Bukan boleh selalu nak potong-potong, bahaya. Jadi sebab tu kena berpantang, supaya kita dapat menjaga kesihatan, dan para ibu ini dapat mengelakan dari luka menjadi lebih teruk dan sebagainya. Berpantang ni nampak macam tak wajib, tapi itulah hakikat yang diakui oleh bidan moden sekarang ini. Menjaga badan ibu selepas bersalin amat penting, supaya ia tak menjadi mudarat selepas itu. 

Macam Mana Berpantang Tu ?

Hoo, tak retilah aku nak cerita, tapi yang aku nampak sekali tentu sekali jaga permakanan. Makanan yang ada sumber protein yang bagus seperti ikan dapat membantu memulihkan luka luka yang terjadi ketika proses bersalin. Lepas tu juga kena jaga makan, jangan sampai sembelit, bertunngku dan sebagainya. Itu belum masuk lagi orang tua-tua kata, jangan banyak berjalan, minum air panas, jangan makan benda berminyak, jangan makan ayam, hooo. Oklah, itu semua pantang mengikut adat tempat masing-masing. Cuma kat Malaysia ni je, tentu sekali bercampur aduk dengan adat orang lama masyarakat kita !!!

Berpantang Dengan Shaklee ?

Hahha, ini lah dikatan cara moden yang orang sekarang buat. Tak lari dah sekarang, ramai para ibu mengambil supplement Shaklee untuk berpantang, dan layan fb, email,tengok tv dan sebagainya. Korang boleh tengok video kat bawah ni. Wife saya jadi pengacara gitu. Memang diakui oleh bidan moden sendiri, produk Shaklee amat sesuai untuk para ibu yang nak berpantang cara moden, sambil menjaga adat dan permakanan semasa berpantang.








Comments

Post a Comment

Popular Posts