Panas Hujan Demam

Itu adalah singkatan yang paling menarik untuk orang yang sedang mengalami masalah kesihatan. Ia, kalau orang yang Panas Hujan Demam, samalah macam orang yang buat PHD, memang demam kalau tak siap. Itu lagi tambah dengan kadang kadang panas, lepas tu hujan, balik balik demam sebab tak boleh nak buat. So cerita aku kali ini sebenarnya takda apa apa pun, cumanya nak berpesan pesan, toolkits masa nak musim demam ni. Aku dah tersadai kat DEMC sebab suhu dah cecah 40 darjah celcius. Anak aku pun dah mula start demam dan wife aku yang penat jaga aku pun dah mula rasa tak sihat. Maybe aku nak share skt le tips orang yang baru baik demam ni. Semua orang pun tahu tips ni, tekan je google Shaklee semua tahu ok jom baca

budak,demam,teruk,panas,hujan,shaklee,ubat,sakit,doktor,
budak demam teruk susah dipujuk

Minyak Ikan

Ingat lagi kisah budak yang masuk kelas, dalam hujan, cikgu tanya, siapa yang datang, rupanya dia sorang je datang. Hahah, hoo patutlah budak ni memang rajin ambil minyak ikan, Ok, sebenarnya bukan dia yang rajin, mak dia yang power dan rajin bagi dia makan. Kalau dia nak suap sendiri, punahlah kot dia pun sama sama tak datang sekolah. Tapi dulu gua pun masa pergi Kuching haritu, gua telah kena hujan lebat semasa nak mengambil kek lapis. Teruk gila hujannya. Esok nak balik, malam tu jumpa Wak Zainul lagi. Tapi berkat ketabahan, alhamdulilah, menelan Omega Guard Shaklee, esok rasa cergas kembali dan tak rasa nak bersin selsema. Semalam pun gua dah start ambil  Omega Guard. Tu belum lagi cerita adik ipar gua tuh. Takpalah, nak beringat-ingat je.

Kurangkan Aktiviti Luar

Kalau takda apa-apa benda yang penting, sekarang ni tengah panas, lepas tu hujan tak tentu pasal. TAk pun sekarang ni dah banjir, lagi banyak kuman tercemar diluar sana. Ramai pula yang berjangkit dengan batuk, kahak, selsema dan adik beradik FLU yang lain. Sampai gua pun tak larat masa kat DEMC haritu. Piuh demam tak ingat. So kalau dah penat sangat, tak perlulah nak buat aktiviti luar. Bebudak la ni, pun, jangan asyik main kat luar. Panas woo. So berjaga-jaga sikit. Kalau kat luar tuh, rajin rajin minum air, kalau dah terbakar macam gua ni, sukar dibuatnya ?!!!!

Minum Air Banyak

Minum air coke banyak memang lagi cepat kau ke HOSPITAL. So minumlah air masak. Itu paling basic, dan aku nak beringatkan kepada aku jugak. hahahah, kalau dah penat sangat, masa ni minum air masaklah. Air panas , jangan banyak minum ABCD muthu tu. Tapi sekali sekala ok kot. Jangan berkala-kala, jawabnya jumpa doktorlah. Tapi bebudak kecil ni, susah betul nak suruh diorang minum air masak. Anak aku dah kedemaman pun kata ubat pahit. Aku dah pening ni. Tapi itulah, so MINUM AIR BANYAK ok ?






Comments

Popular Posts