Cerita Bola Sepak Terbaik oleh Faiz Saaid

Cerita Bola Sepak Terbaik oleh Faiz Saaid

Alhamdulillah, blog Faiz Saaid yang banyak cerita bola sepak terbaik ni, menjadi carian di nuffnang, walaupun sorang je masuk. Dah masuk bulan PRU-13 ni, ramai pulak yang akan balik kampung, tak kurang juga akan bawak balik cerita bola sepak yang best untuk anak dan saudara-mara di kampung halaman. Apapun kali ini, gua nak buat sikit rangkuman perlawanan bola sepak yang ada di dunia dan yang paling penting cerita bola sepak Malaysia.


selangor lawan new radiant kelab maldives
Pusingan kedua AFC Cup , New Radiant vs Selangor

1) Selangor dan Kelantan Layak ke Pusingan kedua Piala AFC

Apapun, tahniah kepada pasukan Selangor, yang ternyata bernasib baik, terselamat dari penyingkiran awal dalam peringkat kumpulan. Ternyata, Amri yahyah dan Adib, terus membuatkan pasukan Selangor  mara, tapi menerima padah kerana hanya menjadi naib juara. Jadi naib juara perlulah pergi ke rumah Juara yang lebih bagus , tiket kapal terbang tentulah mahal dan sebagainya. Lain pula dengan Kelantan yang cemerlang dengan tajaan ADABI, memang sedap di makan sejak turun kemurun, walaupun HOTLINK tidak bagus di liga super, tetapi Bojan memasak dengan sedap, bila adanya ADABI . Apapun, Kelantan akan bermain di Kota Bharu dengan semangat The Red Warriors.

2) Kebangkitan Bola Sepak Jerman

Kebangkitan Bola Sepak Jerman, terserlah dengan layaknya 2 pasukan terkuat bundesliga, Bayern Munich dan Borusia Dortmund. Hooo, ianya memang gila tak terkata dengan Bayern melauk Barcelona 7-0 secara agregate, walaupun Madrid  berjaya merapatkan jurang kemaluan dengan kekalahan tipis 4-3 secara agregate kepada Dortmund. Ianya menjadi perbualan hangat sekarang dengan Taktikal berbeza yang diterapkan oleh bolasepak, dan ianya menjadi satu trend atau kebangkita Jerman dalam bolasepak mereka, seiring dengan kemajuan teknologi dan kejuruteraan mereka.

3) Artikel 88 dan Rajagopal yang Kebal

Kisah artikel 88 terus menjadi kritikan, dan Rajagopal seolah-olah kebal dengan FAM yang tak henti henti nak salahkan orang. Ternyata rakyat Malaysia yang inginkan kemajuan bolasepak terus dihampakan, dengan prestasi naik turun dan beberapa keputusan berat sebelah yang menyebabkan beberapa pasukan tempatan menjadi mangsa kerakusan FAM. Tambahan lagi, ranking bola sepak kita yang semakin turun dan tidak pernah nak naik. Kita terus sombong dengan status liga super dan terus lalai dengan jangka masa pendek yang memelihara pasukan yang banyak sejarahnya seperti Selangor. 

4) PRU-13 akan mengubah lanskap BOLASEPAK Malaysia ?

Belum tentu lagi, ini dapat dilihat dengan kejatuhan bolasepak di Selangor. Kenapa selangor ye, bukan pasukan lain seperti Kedah. Bagi aku, Khalid Ibrahim Manifesto bukan janji telah gagal untuk memimpin Selangor menjadi pasukan yang kuat dan popular di mata dunia. Selangor gagal membawa penyokong ramai setiap kali perlawanan liga super. Tapi  takpa, nanti aku akan buat cerita khas tentang MB Selangor yang kadangkala aku tak puas hati.

Penutup: Tasha Shilla dan Tiz Zaqyah Mana lagi Cun ?

Ok ni  cuma soalan bonus dari saya untuk anda semua, korang rasa siapa lagi cun dan bergetah ?So kalau betul betul nak seksi dan hot, bolehlah hubungi wife saya Ainul Mustafa . Banyak tips terbaik untuk anda semua.



Comments

Popular Posts