Kenapa COMFORT ZONE Tiada Kaitan Dengan TheZon ?

COMFORT ZONE ? bila kita tengok balik diri kita, barulah kita tahu, kalau kita selesa dengan kerja sekarang ni, selesa dengan keaadaan kita sekarang, maknanya kita dah berada didalam COMFORT ZONE. So kenapa nak kena keluar dari COMFORT ZONE ni ?


bahaya comfort zone



COMFORT ZONE

Jawapannya ialah supaya kita lebih maju atau lebih baik dari kebiasaan. Contohlah, ada seorang peniaga ni, dia dah berjaya buat sales RM 5000 setiap bulan. So , dia dengan senang dan tenang buat benda yang sama setiap hari dan hasilnya memang dia dapat buat sales dalam range RM 5000 tu je, tak pergi jauh pun. Kenapa jadi macam tu ? Sebab dia dah selesa dengan COMFORT ZONE beliau. So, bila kita rasa senang dengan keaadaan sekarang, so jadilah macam tu, plateu, macam berhenti kat satu petanda yang sama, dan susah untuk pergi lebih jauh. 

BUAT KERJA

Hmmm, kalau macam tu, macam mana nak keluar dari COMFORT ZONE ni ? Jawapan dia, ialah buat benda yang kita tak biasa buat, buat benda yang kita tak reti nak buat, usaha lebih dari benda yang biasa kita buat. Kalau rasa kita ni dok senang buat facebook, korang buat pulak blog. Memang blog  ni rasanya tak seviral facebook, tapi sebenarnya ia lebih mudah dicari oleh google. Lepas tu, kalau korang rasa satu hari korang buat 1 post blog, kalau boleh gandakan bilangan post korang tu. Kalau  dulu malas nak keluar duit untuk marketing, kali ni korang keluarkan duit untuk marketing, beli buku yang bermanfaat, ebooks, dvd, facebook applications yang dapat membantu menaikkan sales korang. Benda ni memang susah, tapi buat sekali, dan konsisten, insyaAllah akan dapat hasilnya.

Comments

Popular Posts